E-spraak: inspraak via internet  
InformatieHoe het werktDemonstratieContact

“Het 'luisterend vermogen' van de overheid moet worden vergroot.” en “Bij de uitvoering van de overheidstaken zal meer en beter gebruik worden gemaakt van ICT.” Dit zijn citaten uit het regeerakkoord 2003. Burgerparticipatie via internet heeft de toekomst. Met name voor ruimtelijke vraagstukken is burgerparticipatie vereist. Maar aan internettoepassingen zoals enquêtes en forums, kleven nog een hoop nadelen. Daarom heeft Goudappel Coffeng op 8 maart E-spraak gelanceerd.

Via E-spraak kunnen burgers of belanghebbenden hun mening kwijt. E-spraak lijkt op een forum, met als belangrijk verschil dat het E-spraakforum gekoppeld is aan een interactieve kaart. De kaart voegt de ruimtelijke component aan de discussies toe. De ruimtelijke component maakt E-spraak bij uitstek geschikt voor participatie in ruimtelijke of verkeerskundige planprocessen. E-spraak werkt als een digitale bewonersavond. Bezoekers kunnen punaises prikken op een kaart en daarbij reactie geven.

De huidige forums en internetenquêtes schieten voor dat doel nog tekort. Forums zijn vaak onvoldoende overzichtelijk en daardoor ontoegankelijk. En internetenquêtes vragen vaak meer inleiding dan via internet redelijkerwijs kan worden gegeven. Beide leveren vaak onvoldoende wat wordt gevraagd: snelle, overzichtelijke en directe interactie. In dit licht zorgt E-spraak voor een sprong voorwaarts!

De volgende forums zijn actief op E-spraak

Beverwijk Herinrichting Warande
Buren nieuw gemeentelijk verkeers- en vervoerplan
Den Ham (gemeente Twenterand) toekomstig verkeersbeleid Den Ham
Veenendaal Fietsparkeren centrum Veenendaal
Vriezenveen verkeersvisie Vriezenveen
Westerhaar (gemeente Twenterand) toekomstig verkeersbeleid Westerhaar-Vriezenveensewijk
gemeente Zaanstad herinrichting Kleurenbuurt
gemeente Zaanstad J.J. Allanstraat en Zuideinde te Westzaan
gemeente Zaanstad Weiver-Middel te Westzaan
gemeente Gooise Meren evaluatie parkeerregeling